El Congrés de Cultura Catalana i el recobrament de Menorca

El Congrés de Cultura Catalana (CCC) celebrat entre 1975 i 1977 va ser un esdeveniment sociocultural i sociopolític, d’ampli espectre ideològic i social, que abastà tots els territoris de parla catalana. A Menorca l’impuls del Congrés va ser assumit per l’Obra Cultural Balear de Menorca, Joventuts Musicals de Ciutadella, Joventuts Musicals de Maó, Cineclub Ateneu, Cineclub Ciutadella, Colònies d’Estiu, Escola de Teologia i la companyia de teatre Delfí Serra, que es constituïren en Comissió Provisional del Congrés de Cultura Catalana a Menorca dia 11 d’octubre de 1975. L’Ateneu de Maó va actuar com a entitat acollidora i seu del Congrés. Els representants menorquins del Congrés als òrgans centrals en l’àmbit dels Països Catalans van ser Joan Pons i Moll (que actuà de coordinador de l’esdeveniment), Francesc Martí i Camps, i Josep Maria Quintana i Petrus. Posteriorment Quintana fou rellevat per Gonçal Pons i Moll.

Menorca va participar intensament en el Congrés de Cultura Catalana, i va ser el territori de treball i cloenda de l’Àmbit de Música. L’acte final va tenir lloc a Ciutadella el 10 de juliol de 1977, amb un recital esplèndid de la Capella Davídica i un inoblidable festival de música menorquina. Durant els quasi dos anys que va durar el Congrés es van celebrar concerts musicals, representacions teatrals, debats i campanyes, a més d’estudis, diagnòstics i propostes per a definir, des dels principis de la democràcia i la catalanitat, una nova Menorca després d’anys de Dictadura. Un dels actes populars més significatius organitzats pel Congrés va ser l’ homenatge al filòleg Francesc de Borja Moll.

A través del Congrés de Cultura Catalana Menorca va participar de múltiples campanyes i accions d’àmbit Països Catalans, relacionades amb la protecció de la natura i la recuperació de la llengua i la cultura pròpies. A través de la campanya de toponímia que abastà tots els territoris de parla catalana s’impulsà la que possiblement sigui la primera acció pública a favor del nom de Maó. El Congrés també donà suport financer a la primera campanya del GOB i a les Setmanes de Teatre dels Països Catalans celebrades a Ciutadella.

No cal entendre el Congrés a Menorca com un esdeveniment sacsejador entorn del qual girés tota l’acció sociopolítica d’aquells anys. Certament no va ser així, però sí que va ser un esdeveniment que es va sumar a les dinàmiques ja existents a l’illa a favor de la recuperació cultural i democràtica, i que va contribuir a reforçar la presència de la catalanitat en la configuració de la nova societat menorquina. No és estrany, per açò, que trobem vinculat el Congrés, de forma més estreta o de forma més marginal, amb la primera campanya del GOB, amb la recuperació de l’Escola d’Estiu per a Ensenyants, amb inici de la creació d’Unió de Pagesos de Menorca, amb l’Enciclopèdia de Menorca o amb la mateixa Assemblea Democràtica de Menorca, fonamental en la defensa de l’autogovern de l’illa.

Les fotografies i els documents que apareixen en aquest portal web són una mostra gràfica de l’activitat sociocultural desenvolupada durant els anys 1975 i 1977 entorn del Congrés de Cultura Catalana. També s’inclouen imatges d’altres esdeveniments no vinculats al Congrés (que apareixen amb la referència de «context») que ens permeten fer una aproximació al context social i polític dels anys que van des del final de la Dictadura franquista a l’inici de la Democràcia, passant per la Transició i el recobrament cultural i polític de Menorca. Totes les imatges reproduïdes en el portal estan subjectes als drets d’autoria i ús de la llicència CC BY-NC-ND, és a dir que les imatges només es poden compartir entre persones, no poden ser modificades ni utilitzades per a ús comercial, sempre i quan es reconegui la autoria de la imatge que es recull en cada una d’elles.

Nel Martí

GALERIES D'IMATGES

Les imatges estan agrupades en galeries per a un millor visionat